Vi behøver en MAD produktion i Danmark

MG 0262

Jeg vil være fristet til at sige det direkte – ” LOKUMMET BRÆNDER – DET STÅR I LYS LUGE “

Set i lyset af hvor meget vi har talt om lokale fødevarer igennem de seneste to årtier, så er det skræmmende hvordan det går vores egentlige Danske MADPRODUKTION.

Lokale fødevarer har er nærmest blevet en kategori af innovative high end nicheprodukter – Det er også alt sammen fint nok, men der mangler en vigtig spiller i hele dette her cirkus af subjektive fortællinger om hyggelige madproducenter, der er oplagte til weekendavisernes magasin sektioner – Vi skal tage ordet lokale fødevarer helt bogstavligt – Det handler om mad, om at vi fremadrettet er rustet til at få danske råvarer i vores indkøbskurv – Det skal ikke være en korstog mod det globale fødevaresystem.

Det er ganske enkelt sund fornuft og rettidigt omhu, at vi sørger for at lave nogle spilleregler, hvor den almindelige danske fødevareproducent kan være med i forhold til både udbud af offentlige indkøb – Have en fair chance for at få en ordentlig pris hos detailhandlen og hos grossisterne.

Jeg oplever næsten dagligt en helt almindelig madproducent stå og se opgivende til hvordan den virkelige verden er for at producerer Danske bæredygtige kvalitetsfødevarer

Et helt konkret eksempel er en god bekendt, der er en ganske stor frugtproducent, der ud over at opleve et gevaldigt pres og prissammenligning med udenlandsk frugt. Vi taler om en producent, som vi i den grad vil savne om bare et årti – Hvis det fortsætter som det gør, bliver der større og større udfordringer med det globale system, og de råvarer vi lige nu ser en udfordring med leveringer bliver suppleret med flere produkter – Det er ikke et skræmmebillede, men et faktum.

Hvis vi ikke behandler de Danske producenter ordentligt, og de fremadrettet har en mulighed for at eksisterer, så er de her bare ikke mere.

En anden skræmmende del af denne snak er, at vi taler så meget om madspild og så videre – Huska at spise op og gem resterne og så videre – Men det virkelige madspild er hos den Danske primærproducent – Jeg blev bekendt med at man på grund af en global overproduktion af frugt sidste år ikke har en mulighed for at bruge 2. sorteringsfrugter – Der er en verdensmarkedspris på omkring 20 øre – Ja 20 øre.

Det er 20 kroner for 100 kg anvendelig fødevarer – Det der så sker i dette her tilfælde er at et trecifret antal tons bliver leveret til det lokale biogasanløæg , og bliver blandet sammen med svinelort og kommer ud i radiatorerne – Fint nok, men sku skræmmende at vi bruger ressourcer på at indsamle en helt fantastisk dansk råvarer – “( Økologisk iøvrigt) og så ender det sammen med en balje griselort i et biogasanlæg – Det er helt i hegnet og i den grad noget der bare skal stoppet lige med det samme, hvilket jeg er i gang med øjeblikkeligt.

For nylig blev Danmarks sidste ærteproduktion flyttet til udlandet – Den næste nostalgiske Danske grønne ærte er altså ikke et muligt dansk produkt mere – Der er massere af eksempler på Danske råvarer, der er afhængigt at en enorm rulletur i et lastvognstog til fremmede lande for at bliver forarbejdet eller pakket.

Vi må da for pokker som forbruger – Det være sig private husholdninger og både offentlig og privat catermarked kunne leverer en konkret støtte til at vi fremover har Danske produkter til rådighed –

Hele min pointe er, at vi taler om lokale fødevarer – og det er faktisk nu vi kan se at det mere end nogensinde giver mening, at tale i de termer – Det handler om en lokal, regional og national delvis selvforsyning. Det er en enorm opgave, som kun løses hvis de helt store muskler tages i brug – Forbrugerne skal oplyses at den adfærd som man har med kun at gå efter prisen har konsekvenser – og måske endda meget alvorlige af slagsen. De offentlige indkøb skal en gang for alle understøtte smv madproducenter, samt skal vi have de store kommercielle aktører til at tage et meget større ansvar end tilfældet er lige nu – Det er alt for let at hyle og skrige om lokale fødevarer og så kun have en lille reol med syltet et eller andet – Det handler om mad og vores madforsyningssikkerhed i fremtiden – 

Når den er fikset, så vil jeg mene at noget så vigtigt som vores fødevaresystem er en alt for vigtig samfundsagenda, til at den skal være styret af ganske få meget stærke magtfulde spillere – Vi skal ganske enkelt have et demokratisk fødevaresystem, hvor både producenter, forædlere og forbruger har en hånd på kogepladen – Så er der ejerskab og med ejerskab løses de helt store udfordringer-

HVEM skal så rykke første skridt ? – Ja det skal alle os der gerne vil være rimelig sikker på at få noget at spise i fremtiden. Det starter med at vi en gang for alle rejser os fra den madmødding vi er endt på i Danmark, hvor vi sammenligneligt  med de fleste andre lander er helt i bund og nogle søle fedterøve når vi skal handle mad – Det være sig både privat og i det offentlige –

Det siger sig selv at den optimale løsning for vores verden ikke er den billigste, men det er jo netop fordi mellemregningen er helt taget ud – slutregnskabet ser helt anderledes ud end man lige ser på kassebonnen – Så please – op med gysserne og støt den Danske madproducent, så de har en real mulighed for også at være her om et årti