Lokale Fødevare i en økonomisk usikker tid ?

MG 0262

Der er ud fra mine briller en gevaldig ændring på vej i forhold til agendaen omkring lokale fødevare – Der er en økonomisk usikker situation tid, der har været en pandemi, der har udfordret det store globale fødevaresystem, samt er der en krig i Europa, der ligeledes giver rystelser i det globale fødevaresystem.

696A7230

Hvis man lægger ovenstående sammen, så er facit ganske enkelt, at det ikke kan undgås, at der kommer ændringer på hvordan vi bør opfatte emnet og indholdet i ordet ” Lokale Fødevarer”

Det kom af mange årsager ind i en kategori af eksklusive fødevarer, der var forbeholdt en lille købestærk kundegruppe – Produkterne var ofte i kategorien, som jeg lidt ironisk plejer at kalde ” Værtindegaver”, med chutney, marmelade og andre eksklusive delikatesser.

Det er ud fra den nuværende situation ikke holdbart – af mange årsager, hvor både økonomi og aktualitet spiller en stor rolle.

En af de nationale detailvirksomheder der i en del år har italesat, sig selv som dem der hjalp lokale fødevare og nicheprodukter, var IRMA, og eftersom det ikke kommer til at forblive, så er det ude af ligningen indtil en anden seriøs detailkæde griber den bold, og eventuelt gentænker salg af lokale fødevare og nicheprodukter, men jeg er overbevist om, at den opgave i meget nær fremtid vil blive løst på anden vis, og måske med et bredere og mere folkeligt perspektiv.

MG 0262

Et ord vi skal begynde at have i baghovedet, når vi taler om lokale fødevarer, er ” Selvforsyning – lokalt, regionalt og nationalt” Lokale fødevarer handler i mindre grad om eksklusive delikatesser, men i højere grad om almindelige sæsonråvarer med lille transport, som så kan være med til at give alle danskere en fødevareforsyningssikkerhed i fald , der skulle komme udfordringer i fremtiden omkring dette –

Selvforsyningen er så direkte med til at vi langt om længe kan få gjort debatten om lokale fødevare til en folkelig sag, og ikke en sag for en lille gruppe bedrestillet.

Ja – Der vil selvfølgelig stadigvæk være et stort marked for lokale småskalaproduceret delikatesser , men jeg er overbevist om, at vi fremadrettet vil se emnet lokale fødevarer i højere grad handle om de råvarer vi bruger til hverdag i gryderne, samt ligeledes at vi begynder at bruge dem i sæson.

Hvis vi gør som ovenstående, så bliver lokale fødevare en enorm vigtig spiller i forhold til mange flere alvorlige samfundsagendaer, hvilket kun gør sagen endnu mere vigtig og aktuel for os ALLE

asparges 2