FØDEVARE-FILANTROPEN I DE SENNEPSGULE CONVERSE

Gitte 2 web 400x269 1

”Det var mørkt, det øsede ned, det var dagen før nytårsaften i 2017. To veninder ville lokke mig til Nykøbing Sjælland for at se på SNS Grønnegården, det tidligere psykiatriske hospital. “Jeg skal ikke købe noget gammelt hospital!” sagde jeg og afviste det fuldstændigt på forhånd. Men jeg tog alligevel afsted sammen med min mand Morten og kiggede på det. Og jeg blev totalt forelsket i stedet! Jeg lå søvnløs i to nætter og skyndte mig at ringe til ejendomsmægleren, så snart de åbnede efter nytår,” fortæller Gitte Klausen. Sådan gik det til, at parret ugen efter blev ejere af de fredede bygninger på 9000 erhvervskvadratmeter – komplet med egen kirke, brandstation, snedkerværksted, teater, festsal, barokhave og industrikøkken. Og i alt 519 rum.

SNS web
En del af SNS Grønnegårdens bygninger. Til højre finder man kirken og forrest i billedet ses Barokhaven, som Gitte Klausen er i gang med at genoprette.

Det er i to af disse nyrenoverede rum, i den tidligere lægebygning, at Gitte Klausen har indrettet sin base med kontor og mødelokale, hvor hun ofte sidder indhyllet i en pels-halsedisse for at holde varmen i de stilfulde gamle lokaler, der længe havde stået tomme. Her har hun siden overtagelsen i marts 2018 været fordybet i de originale plantegninger, korrespondance med Slots- og Kulturstyrelsen, store visioner, hundredvis af detaljer og et omfattende renoveringsprojekt. Målet er, at SNS Grønnegården skal blive et nyt kulturelt samlingspunkt og hjemsted for en række af Odsherreds fødevare-iværksættervirksomheder og samtidig huse vinotek, café, restaurant og værelser til overnattende gæster i forbindelse med bryllupper, konferencer og fester.

Kirke web
SNS Grønnegården har sin egen kirke. Det er drømmen, at den i fremtiden bl.a. skal danne rammen om bryllupper. 

Samarbejde med Kulturstyrelsen
Gitte Klausen er spinkel af statur og sympatisk af natur. Der er hverken høj stemmeføring eller store armbevægelser, når hun taler. Men bag de viltre krøller er der masser af styrke og handlekraft, og man er slet ikke i tvivl om, at hun – gerne iført sine sennepsgule Converse – arbejder disciplineret på at realisere de store visioner, hun har for stedet, som ligger betagende smukt nær vandet, og blot en times kørsel fra København. Det var med samme overblik, hun gennemførte en omfattende renovering af den bevaringsværdige gamle politi- og brandstation i Hellerup. Den erfaring og tilgang var nyttig, da Gitte og hendes mand skulle godkendes som købere af Grønnegårdskomplekset, der førhen var statens ejendom: Parret vil bevare bygningerne fra 1915 som en samlet enhed, renovere dem med respekt for historien og genetablere en del af stedets oprindelige aktiviteter.

Koekken web

De første fødevare-iværksættere er på plads
“Køkkenerne var i dårlig stand, kloakkerne var sløjfet, og det var faktisk det sidste område, vi ville gå i gang med. Men så ringede Annette Friis. Hun arbejder med erhvervsudvikling i Odsherred Kommune og havde mange ideer til, hvad køkkenfaciliteterne kunne bruges til: Lokale fødevarevirksomheder! Jeg vidste slet ikke, at der var så meget fokus på fødevarer i Odsherred. Faktisk gik jeg rundt en dag og tænkte: “Hold nu op! Alle de fliser, der skal af væggene!” Men dagen efter ringede Annette Friis og var fuldstændig begejstret over mine “fantastiske fliser!” husker Gitte Klausen med et stort smil. Så fliserne nåede ikke at blive pillet ned, en del af rummene i industrikøkkenarealet er nu blevet renoveret, og tre af områdets lokale fødevareproducenter – Isøre IsRørvig Catering og Rørvig Dessert –  er flyttet ind, og snart følger Dansk Tang. Også Nationalt Center for Lokale Fødevarer (NCLF) får mulighed for at arbejde fra egne lokaler. Med Jesper Zeihlund i front har NCLF været involveret i projektet fra starten og hjælper bl.a. med at udarbejde den kulinariske masterplan for fremtidens SNS Grønnegården.

GitteJesper web
Gitte Klausen med Jesper Zeihlund fra Nationalt Center for Lokale Fødevarer (NCLF), som er kulinarisk sparringspartner på projektet. 

Barokhaven skal genskabes
“Nu, hvor fødevareproducenterne er på plads, fortsætter arbejdet med at genskabe den gamle Barokhave. Det har taget lidt tid med Slots- og Kulturstyrelsen, men vi har et godt samarbejde og interessefællesskab. Haven er meget synlig og er det første folk ser, hvis de kommer forbi på tur, og derfor er det også et meget konkret tegn på, at der sker noget heroppe, som man kan følge med i,” lyder det fra Gitte Klausen.
Da SNS Grønnegården var et psykiatrisk hospital (SNS står for Sindssygehospital Nykøbing Sjælland) var det patienterne, der stod for at pleje og vedligeholde haven. ”Det var både en del af behandlingen og en meningsfuld opgave, der gav ro og frisk luft til de sårbare mennesker,” fortæller Gitte Klausen. Og sådan skal det ifølge hende gerne blive igen. Hun vil gerne skrive videre på historien, så en del af de nuværende beboere i de beskyttede boliger længere oppe ad vejen i Annebergparken, der i dag arbejder i det nærliggende Vasac Plantegartneri, kan bidrage. Gitte håber, at der i Barokhaven samtidig kan blive plads til at dyrke nogle gamle urter og andre spiselige planter.

Facade web

Gastronomi er også kultur
“Jeg er lige nu også i dialog med Slots- og Kulturstyrelsen om at renovere de mange værelser, der ligger rundt omkring på anlægget – og som tidligere har været soveværelser for bl.a. plejersker, koge- og rengøringspersonale og teknisk personale. De vil kunne bruges til overnattende gæster i forbindelse med bryllupper, fester og konferencer. Desuden har vi jo teatret og festsalen,” fortæller Gitte Klausen. Siden hun blev ejer af SNS Grønnegården, har nye ideer stået i kø, godt hjulpet på vej af en masse begejstrede lokale kræfter, der også har mange forslag til, hvad bygningerne kan bruges til. For Gitte har det fra starten været en forudsætning, at stedet skal rumme flere former for kultur. Odsherred er i forvejen bl.a. kendt for sine grøntsager fra Lammefjorden og gastronomien på Dragsholm Slot, så det giver ekstra mening også at skabe en kulinarisk profil for den østlige del af Odsherred. “For mig er fødevarer, gastronomi og vin en meget væsentlig del af kulturbegrebet, og især her i Odsherred, hvor fødevarer fylder så meget. Jeg har ambitioner om at lave et vinotek, hvor der både er fokus på områdets mange lokale vinproducenter, og hvor man også kan få Danmarks største udvalg af vine på glas, bl.a. fra Sydeuropa. Jeg drømmer desuden om, at vi kan lave f.eks. kunstudstillinger, fødevaremarked og levende værksteder. Det psykiatriske museum skal der også være plads til. Tidligere var her f.eks. også et læderværksted, et skomagerværksted og et snedkeri,” fortæller hun.

Koekke 3 web

Søger fondsstøtte til renoveringen
Gitte og hendes mand Morten har været kærester siden teenageårene og har fire voksne sønner sammen. Parret bor til daglig i Værløse og solgte for nogle år siden deres IT-firma, hvoraf en del af overskuddet er investeret i Grønnegård-bygningerne, men hun er også i gang med at ansøge forskellige fonde om tilskud til renoveringen. Det vil løbe op i et trecifret millionbeløb at genskabe de fredede faciliteter, så de kommer tilbage til fortidens storhed og kan stå skarpt som et stykke dansk kulturhistorie med nyt liv og formål.
Gitte har en ph.d. i human ernæring, et emne hun tidligere har skrevet en bog om, men efter at have stået i spidsen for flere tunge renoveringsprojekter har hun fundet ud af, at det er indenfor indretning, renovering, arkitektur og materialevalg, at hendes passion og styrke ligger.

Koekken 2 web

Odsherred er fyldt med krammere
Det lå ikke umiddelbart i kortene, at Gitte Klausen skulle ende med at blive en moderne form for filantrop indenfor fødevarer og kultur i Odsherred efter den første skæbnesvangre tur til Nykøbing Sjælland, men købet har åbnet helt nye døre. “Siden vi overtog SNS Grønnegården, har jeg lært så mange nye mennesker at kende. Der var én, der formulerede stemningen i Odsherred med ordene: ”Det er som at gå ind i et stort kram.” Sådan føler jeg det også. Folk har taget imod mig med åbne arme, og man skal blot møde folk et par gange, før man giver hinanden en krammer, når man ses. Jeg kan ellers tydeligt huske, da Morten og jeg kiggede på bygningerne første gang den mørke decemberdag, og han udbrød: “Det ligger jo langt væk! Her kan vi jo rigtig gå og hygge os i al ubemærkethed! Det har vi grinet meget af siden!” afslutter Gitte Klausen med en høj latter.

Gitte 2 web
Alle fotos til artiklen er taget af fotograf Benita Marcussen. – Raportage – Carolina Kromann Wåhlin