ESG skal ud på gulvet og gøre dine gæster og medarbejdere glade
ESG er for mange et mystisk monster, der kom snigende over natten og lavede om på mange perspektiver – og det er i den grad også gældende for ESG versus lokale fødevarer.
ESG er en tvungen øvelse for mange, og bliver for endnu flere, men det nu der er lavet en ofte kæmpe stykke arbejde, kan man lige så godt med små tiltag få det ned fra reolen og få en masse værdi i dagligdagen, ved at gøre din gæster og medarbejdere glade – Men hvordan nu lige det, og hvad har ESG med lokale fødevarer at gøre ?
Lige en hurtig overflyvning om hvad ESG er for en størrelse.
ESG står for ”Environmental, Social, and Governan[1]ce,” og det refererer til en ramme til brug for at vur[1]dere bæredygtige og ansvarlige praksisser i erhvervs[1]livet. Her er en kort forklaring af hver komponent:
Environmental: Området fokuserer på, hvordan en organisation påvirker miljøet. Det inkluderer spørgs[1]mål om klimaændringer, udledning af drivhusgasser, forvaltning af naturressourcer, energieffektivitet og andre miljøaspekter.
Social: Dette aspekt handler om, hvordan en orga[1]nisation påvirker samfundet og menneskene i det. Det inkluderer spørgsmål om arbejdstagerrettighe[1]der, mangfoldighed og inklusion, samfundsansvar, arbejdspladskultur, menneskerettigheder og sam[1]fundsengagement.
Governance: Hvordan er din organisation er styret og ledet? Det inkluderer spørgsmål om virksomheds[1]ledelse, etik, ledelseskvalitet, aktionærrettigheder og gennemsigtighed. ESG-kriterierne bruges af investorer, virksomheder og andre interessenter til at vurdere og sammen[1]ligne virksomheders bæredygtige og ansvar[1]lige praksisser
Hvad har ESG med lokale fødevarer at gøre og hvorfor er det en ” ven” ?
Vi har i mange år set en mindre efterspørgsel på lokale fødevarer fra både restauranter, og andre måltidsproducenter, men det har for det meste været i mindre målestok og ofte udfordret af prissætning af lokale råvarer.
Hos både grossister og de store måltidsaktører, vil det nye ESG-fokus betyde, at der fra direktions- og bestyrelsesrummet vil være fokus på drift, indkøb og forbrug med helt nye briller. Hidtil har pris, mængder og forsyningssikkerhed været de mest essentielle pejlemærker, men det nye ESG-blik vil skabe fokus på parametre som transport, vandmiljø, biodiversi – tet, dyrevelfærd, bioenergi, medarbejderpleje, sæson m.m., hvor dokumentation og forbedrende indsatser bliver afgørende.
Efterspørgslen på danske og lokalefødevarer vil stige, da danske landmænd er dygtige til at levere på disse indikatorer, og da det er langt lettere at etablere værdiskabende indsatser med lokale og danske landmænd, end med udenlandske. Af praktiske og kompetencerelaterede årsager. Det er forventeligt, at når store private kantine – operatører og offentlige måltidsleverandører bliver tvunget til at fokusere på bæredygtighed i form af ESG-krav, vil konkretisere sig i kommende udbud. Det kan forventes at der kommer fokus på lokale danske råvarer, som begrænser transport, forbedrer dyrevelfærd og forhold i den danske natur samt tilgodeser medarbejderforhold og social ansvarlighed set i forhold til importvarer.
Fra Rapport til glæde i hverdagen for gæster og medarbejdere!
Nu den tvungne ´rapport er lavet og alt det tvungne er tilgodeset, står man tilbage med en kæmpe mængde tal og analyser. Det i sig selv har som altid en værdi, men uden tiltag vil værdiskabelsen være begrænset i hverdagen for gæster, kunder og medarbejdere. Men det kan ændres og det enkle svar på hvordan, er at bruge oplevelsesøkonomiens udviklingsprincipper –
Først kan man tage sin ESG rapport og lade den være grundlag for det vi hørte om for mange år siden STORYTELLING. Der har gennem tider været lavet uendelige mange eksempler på en virksomheds eller organisations stoytelling, og nogle mere heldige end andre.
Den korte formel på hvordan en ESG rapport bliver til storytelling er
- Virksomhedens historie – kort
- Virksomhedens unikke produkt position
- Udtræk af ESG rapporten som virksomhedens egentlige værdier
Det gode ved denne selvfølgelig forenklet version af en fremgangsmåde til storytelling er at ESG hjælper med at man får fortalt en ” sandfærdig” version af mange vinkler for virksomheden, hvor man tidligere så en del subjektive fortællinger, der ikke altid havde sin gang på jorden og i nogle tilfælde var enten ligegyldige ller også direkte usande.
Nu man står med en ny version af sin historiefortælling er næste oplagte skrtidt at få det gjort synlig i hverdagen, og dette gøre ved at man strategisk bruger oplevelsesøkonomien grundlæggende principper – Oplevelsesbaseret innovation.
Dette kan gøres på uendelig mange måder – Der er skrevet tykke bøger om emnet, men blandt andet Pine & Gilmore med flere, men jeg udviklede for mange år siden en enkel operativ nem model i forbindelse med at jeg arbejdede med oplevelser i en større virksomheds relationer – Modellen hedder Add Experience, og er lavet så folk på gulvet kan forstå essensen i opgaven
Add Experience – Modellen – Sådan gør du helt konkret !
Add Experience er et praktisk orienteret multiværktøj, til udvikling af oplevelsesbaseret forretningsudvikling i alle slags private og offentlige organisationer.
Add Experience er anvendeligt på alle niveauer i organisationen, lige fra de praktiske opgaver der er i hverdagen for frontpersonalet og andre stabsfunktioner, til de strategiske planer på direktionsgangen, og i bestyrelseslokalet. Figuren tilknyttet konceptet Add Experience ( Add Experience Innovation Board), er lavet således, at der skabes et naturligt overblik af processen i udviklingen af et oplevelseselement, tilknyttet et produkt eller en ydelse.
Derudover skulle figuren også medvirke til, at fokus holdes i den kreative proces der er i forløbet, helt fra idé generering, til det færdige projekterede.
Add Experience Innovation Board er lavet som et vægboard, så den altid er let tilgængelig, og synlig. Produktet eller serviceydelsen, altså kernen – placeres i det brune felt i figuren, derefter navigeres der med uret. Du kan enten følge den slavisk rundt, eller du kan også, hvis processen skulle gå i stå, udfylde nogle af de andre punkter i figuren, og så derefter få inspiration til den videre proces. Ved hvert punkt er der nogle stikord tilført.
Disse er kun pejlemærker og kun til inspiration. Der er så uendelige mange muligheder, så det vil ikke være muligt at påføre alle muligheder, og samtidig bevarer et overskueligt billede af forløbet. Så derfor husk, at selvom der står nogle ord, så vær kreativ i tankerne, for i den sidste ende er det kreativiteten der er løsningen, og vejen til et originalt og autentisk resultat. Efterfølgende er her kort beskrevet de 9 punkter i Add Experience.
De er skrevet så korte for ikke at lægge usynlige retningslinjer i de eget forløb, og for ikke at hæmme den individuelle kreative proces.
Den visuelle model – arbejdstavlen
De 9 udviklingstrin
1. Målgruppe Det første man skal have på plads i denne proces er fokus på den målgruppe oplevelsen henvender sig til. Det være sig aldersgruppe, sociale status, interesse specifikation eller andre forhold
2. Formål Efter målgruppen er beskrevet og fastlagt, er næste punkt i processen, at sætte fokus på oplevelsens formål. Oplevelsens formål kan være med mange perspektiver. Det kan være fokus på organisationens værdier. Det kan have det formål at styrke kundeloyaliteten eller optimeringen af organisationens brand og image, desuden kan det selvfølgelig have det enkle klare formål, at styrke organisationens konkurrenceevne
3. Oplevelsen Oplevelsen i forbindelse med projektet fastlægges overordnet og beskrives eventuelt med tema så som gastronomi, kultur, information eller budskab. Oplevelsen kan være af fysisk slags med ansigt til ansigt performance, eller det kan være af kommunikativ, eller informativ slags
4. Emotionelle perspektiv Det emotionelle perspektiv i en oplevelse, er det primære for at en oplevelse bliver en succes. Det emotionelle element er punktet i oplevelsen, der påvirker modtageren følelsesmæssigt. Følelser er et meget komplekst område, og derfor er denne del af opgaven også det sværeste. Det er i her fakta fra ESG kan være nogle stærke pejlemærker. Der er nogle eksempler i figuren, som måske kan inspirere til andre muligheder
5. Brand Alliance/Samarbejdspartner For at styrke oplevelsen kan der indgås et samarbejde med en anden aktør. En anden fordel ved at lave en brand alliance, er at omkostningerne er af mindre størrelse, og specialviden herfra også er et aktiv for projektet. Endeligt er der også tit en stor hjælp at hente hos en samarbejdspartner i forbindelse med det emotionelle perspektiv i oplevelsen
6. Bidrag/Brand Alliance Bidraget fra samarbejdspartneren er det faktuelle udbytte man får ud af samarbejdet. Det kan være der er tale om en ren emotionel værdi, så som autenticitet, velgørenhed eller storytelling.
7. Visualisering/Iscenesættelse Dette punkt er det sidste i den udviklende fase. Her tages stilling til de praktiske sider af projektet. Hvordan skal oplevelsen iscenesættes og visualiseres? Er der tale om face to face oplevelse – hvordan er omgivelserne og atmosfæren. Er det en virtuel kommunikation enten pr web eller skriftlig karakter.
8. Kompetence afdækning Kompetenceafdækningen bør foretages i hvert enkelt tilfælde, og der er det vigtigt, at se hvad har vi af kompetencer in-house, og hvilke skal vi hente udefra. Figuren bruges på samme måde som i udviklingsfasen. Man starter ved punkt 1 og følger figuren rundt igen.
9. Projektering Det sidste punkt i Add Experience er detailprojekteringen. Man laver ud fra det materiale der er fremstået i den foregående proces, en udførlig drejebog, en kompetenceoversigt, en økonomisk plan og en tidslinje af det endelige projekt. Det foregår på samme måde som i det foregående. Altså følger man figuren fra punkt 1 og frem. I mindre projekter er denne proces mindre omfattende, end hvis der er tale om større projekter Udviklingslokationer: Kunderejsen og oplevelsesudviklingen iscenesættes i fysiske rammer og for at give en håndgribelig forståelse af oplevelsesøkonomien skal medarbejdere forstå, at det er en udviklingsmetode, hvor de som udgangspunkt ser det hele fra Gæstens side.
ESG er som vi kan konstatere på mange måder en ven for vores måde at tænke strategi og andet på, og i dette tilfælde er jeg overbevist om, at der ude i verden er massere af kedleige ESG rapporter, der med relativ lille indsats ville kunne skabe enorm mere kundeværdi end man lige i første gang havde tænkt sig –
Hvis du er nysgerrig på noget af ovenstående er jeg altid mere end villig til at uddybe og konkretiserer i forhold til din konkrete situation
Download full Add Experience